A tramini pontos eredetével nem tudunk elszámolni annak ellenére, hogy a feljegyzések már a XI. században említést tesznek e szőlőfajtáról. Vannak, akik Délkelet-Európából származtatják, megint mások Egyiptomból. Egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Annyi minden esetre biztos, hogy első ismert borai Dél-Tirolban születtek, egy bizonyos Tramin nevű község határában, s végül innen kapta nevét is.

A Tramini változatai

 Különféle változatokban terjedt el:

  • a fűszeres tramini, – hazánkban elsősorban ez a változat ismert, amellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk
  • a piros tramini, mely főleg Badacsony környékére jellemző változat
  • a gyümölcsös tramini – mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk különbséget

Tramini – előfordulása

Magyarországon nagyon népszerű, szinte minden borvidéken megtalálható. Kivételt képez Tokaj-Hegyalja, mert ott nem termesztett fajta és az Alföldön is ritkábban fordul elő. Az agyagos, löszös talajokat kedveli és a vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik. Ezeken a területeken élénkebb, kiegyensúlyozottabb bort ad. Ezért a Balaton felvidéken, vagy a Somlón nem parfümös, hanem olajosabb, teltebb, alkoholban gazdagabb bort készítenek belőle.

Nemzetközi összefüggésben Alsace és Dél-Tirol említendő, mint klasszikus tramini termőhelyek.

A Tramini fő jellemzői

Fürtje kicsi, szabálytalan alakú, gyakran vállas, tömött vagy közepesen tömött, bogyói kicsik vagy közép-nagyok, kissé megnyúlt gömbölyűek, szürkés árnyalatú, világos vagy sötétebb húspiros színűek, hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak, különleges, édes, fűszeres zamatúak. Mustja igen kellemes ízű, alacsony savtartalommal és jó évjáratokban igen magas cukormennyiséggel. A Traminiból készült bor ezért fűszeres zamatú és illatos.
A Traminire jellemző: erőteljesen fajtajelleges, kissé muskotályos. Illata a licsi rózsaszirom, törökméz, ritkábban gyömbér keveredése. A tearózsa illatát – változó mértékben ugyan, de- minden borvidéken megtaláljuk.

A legtöbb fajtához viszonyítva fajtajellegesebb, rendszerint lágy. Szőlőként és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván.  A száraztól az édesig sokféle bor készíthető belőle.

Mihez kínáljuk a traminit?

Remekül illik sült halakhoz legyen szó rostonsült pisztrángról, vagy füstölt lazacról. Krémmártással készített borjúhús esetén is nagyon ajánlott, illetve fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz és desszertekhez is kiváló párosítás, ha a fűszeres illatú és zamatú Traminit választjuk. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tramini

Vissza a kategória cikkeihez