A Villány bortúra, akárcsak a Tokaj bortúra, különleges turisztikai szolgáltatás. Villány a hazai borvidékek egyik legismertebb, történelmi borvidéke. 

Villány bortúra – Villány-Siklós Borút

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben alakult meg, hazánkban elsőként. Az Egyesület célja a minőségi bortermelés előmozdítása, a borturizmus, falusi turizmus fejlesztése, a Villányi borvidék szőlőültetvényeinek, ökológiai arculatának megóvása, a helyi minőségi borok piacának és keresletének növelése, a művészeti, kulturális, műemlék és népi építészeti értékek védelme. A Borút a legszebb Villányi borvidéken húzódik végig, érintve Villány látnivalói többségét. A borút során lehetőség van a villányi termőtáj környezeti szépségének megcsodálására, a kiváló borok készítésének fortélyaiba is belelesni.

Villány bortúra – Villány és környékén

Szervezett bortúra programok várják az érdeklődőket. A választott bortúra program során kényelmesen, mikrobuszban ülve, szakértő, tapasztalt túravezető kíséretében van lehetőség a pincék meglátogatására. A bortúra egyik pincétől a másikig a szebbnél szebb borvidéki települések és dűlők között kanyarogva járja be a vidéket. A bortúra lehetőséget biztosít Palkonya, Villánykövesd, Kisharsány, Nagyharsány pincészeteinek bejárására is.

Villány bortúra – pincészetek

A környék és Villány pincészet szempontjából rendkívül gazdag. Borászatok ezen a borvidéken a teljesség igénye nélkül:

Bock Borászat, Gere Attila Pincészete, Sauska Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Günzer Zoltán Pincészete, Heumann Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Janus Borház, Kiss Gábor Pincészete, Kvassay Pincészet, Malatinszky Kúria, Riczu-Stier Pincészet, Ruppert Ákos Pincészete, Polgár Pince, Szemes Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Vylyan Pincészet, Wunderlich Pincészet.

Villány bortúra – a testes vörösek egyik szülőhazája

A Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamat gazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. A testes vörös borok kedvelőinek Villány maga a mennyország! Legyen az Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, mindegyik egytől egyik jó választás. A könnyedebb ízekre vágyók inkább a Portugiesert kóstolják meg, abból is a fiatalabbakat, mert a Portugieser fiatalon az igazi!

Persze Villány a fehérborok kedvelőit sem hagyja cserben. Leginkább olaszrizling és chardonnay fajtákkal találkozhatunk. A rozékból pedig erre a borvidékre a testesebb fajták a jellemzőek.

http://www.borturavillany.hu/

Vissza a kategória cikkeihez